Sportdiëtetiek

Vanuit een persoonlijke interesse voor het energiemetabolisme bij sportende mensen heb ik  de Post-HBO Sportdiëtetiek gevolgd. 

Voeding bij sport houdt in dat prestaties verbeterd en blessures voorkomen kunnen worden. Zowel de topsport als de fanatieke recreatieve sport kunnen baat hebben bij het optimaliseren van hun voeding.

Al of geen verwijzing
Bij een verwijzing van een arts naar de sportdiëtist op basis van blessure voorkoming/vermindering of prestatie verbetering kan de behandeling (= 3-4 consulten) gedeclareerd worden bij uw zorgverzekeraar. Ziet u af van een verwijzing dan kunt u toch een sportvoedingsadvies ontvangen echter dan komen de kosten voor uw eigen rekening.

Behandeling
De behandeling ziet er in grote lijnen als volgt uit; bij het maken van een afspraak ontvangt u een invulformulier waarop u uw hulpvraag, trainingsschema en voedingsintake aangeeft. Dit stuurt u naar mij op een paar dagen voor de eerste afspraak. Tijdens deze afspraak worden verdere vragen doorgenomen. U kunt er ook voor kiezen dit tijdens het eerste consult persoonlijk met mij door te nemen. Vervolgens ontvangt u een sportvoedingsadvies welk geëvalueerd wordt tijdens het volgende consult. Zonodig zullen een aantal consulten volgen.

Berekening en meting
Uw voeding en energieverbruikk wordt berekend. Daartoe is het van belang om alle uitslagen van gedane metingen mee te nemen. Tijdens mijn consulten zullen gewicht (BMI) en huidplooien gemeten worden.

Voorbeelden van hulpvragen voor een sportvoedingsadvies:

* gewicht toe- of afname (bv bij bepaalde gewichtsklassen)

* spiermassa toename,vetmassa afname* voeding bij maag- en darmklachten bv bij duursporten* het verbeteren van het ijzer- en ferritinegehalte in het bloed* voeding voor, tijdens en na een training/wedstrijd* sporten bij diabetes mellitus* verantwoord gebruik van voedingssupplementen