Coeliakie of glutenintolerantieBij coeliakie wordt in de darm het eiwit gluten niet verteerd. Het gevolg is dat de darmwand(het darmvlokkenstelsel) beschadigt. Dit geeft vervolgens vage buikklachten en door slechte opname van voedingsmiddelen een algehele slechte lichamelijke conditie en gewichtsvermindering.


Wat zijn gluten?

Gluten zijn eiwitdeeltjes die voorkomen in de volgende graansoorten én producten waar deze granen in worden verwerkt: tarwe, rogge, haver, gerst, spelt en kamut. Denk ook aan producten zoals onder andere brood, koekjes, paneermeel, couscous, pasta`s, bindmiddelen, sauzen, soepen en snacks.
 

Welke meelsoorten zijn glutenvrij?

Een aantal granen of graanachtige zaden zoals maïs, boekweit, quinoa, gierst, amaranth (kiwicha) en sorhum zijn ‘glutenvrij van nature’. Meel van deze granen kan echter tijdens de productie of verwerking verontreinigd zijn met tarwe. Vooral bij boekweit is dit vaak het geval. Kies daarom voor een product waar ‘glutenvrij’ op de verpakking staat. 

Een goede site om na te zoeken welke restaurants Glutenvrij koken (nadat er wel contact met deze restaurants is geweest) vind je op de site: www.dinnersite.nl/dieten/ 

Ook kan er met een goede informatie zoals hierboven met de kok van een restaurant een glutenvrij menu gemaakt worden.


In bio natuurwinkels is meestal een groot assortiment glutenvrije pasta’s of koekjes of brood(meel) te koop. De meeste bakkers bakken ook glutenvrij brood op bestelling.

De Albert Hein heeft ook een glutenvrij brood in het assortiment welk van te voren besteld dient te worden.

Glutenvrij brood kan het beste per portie van een aantal sneetjes ingevroren worden want het droogt snel uit.

Verder kan er bij www.voedingscentrum.nl een merkartikelen lijst besteld worden. Hierin vind je de produkten welke in de winkel te koop zijn welke gegarandeerd glutenvrij zijn.             

Voor deze lijst moet een klein bedrag betaald worden.